post

Vad bör man som hund och hästägare tänka på vid transport av djur?

Häst

När det börjar bli kallare ute brukar hundarna transporteras i bilburar i exempelvis baksätet eller bakluckan. Det är viktigt att komma ihåg att spänna eller säkra buren så att den inte flyger iväg. Det är också viktigt att komma ihåg att det numera faktiskt är lag på att hunden måste sitta fastspänd eller i en fastspänd transportbur.

 

Buren ska vara hundens längd, mätt från nosen till knät, gånger 1,10 meter. Hunden ska också kunna ligga och stå normalt obehindrad. Det är också viktigt att hunden inte kommer till skada när du bromsar eller att något riskerar att falla på den.

 

Lämna aldrig heller en hund ensam i en varm bil på sommaren, även om du bara ska in snabbt och handla något eller liknande. Temperaturen i bilen kan snabbt överstiga vad som är okej.

 

Om du ska ut på långpromenad med din hund nu i höstvädret kan det vara en smart idé att ta med sig en regndekken hest eftersom det snabbt kan växla om från solsken och plusgrader till spöregn, och det är aldrig kul att vara dyngsur när man är ute! Det är ju väldigt typiskt med hösten, att man inte riktigt kan vara helt hundra procent säker på vilka kläder som ska väljas. Det jag brukar tänka på när jag umgås med djur och vistas i exempelvis stallet är att alltid ha kläder som tåls att slitas, samt är kan användas oavsett väder. Det är bra att ha en regnjacka, regnstövlar och varma tröjor som man kan byta till. Det finns inga dåliga väder- bara dåliga kläder och det är ju verkligen något man får tänka på och peppa sig själv lite med nu när det nalkas vinter.

 

Om du är hästägare rekommendera jag också att införskaffa ett eller flera regntäcke häst, då blir ridturen mycket behagligare om du också är försedd med en jacka i vattenavvisande material. Detta är också bra att tänka på om man ska åka långt med hästtransport. Läs också om sadeloimet.